Menu

Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 13 2310889205 aspete_thess@aspete.gr

 

 

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
"Ψηφιακός και οπτικοακουστικός γραμματισμός"
(διδασκω με τον οπτικοακουστικό λόγο ή  τον οπτικοακουστικό λόγο;)

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Θεσ/νικη
3/7/2017 - 9/7/2017

 

afisa_sxoleio.png


Εδώ και μερικές δεκαετίες το μηντιακό περιβάλλον άλλαξε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η ψηφιακή τεχνολογία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο τα παλιά οπτικοακουστικά μέσα και τα ΜΜΕ λειτουργούσαν δούλευαν και συμπεριφέρονταν στην κοινωνία. Οι χρήστες του κυβερνοχώρου πλέον έγιναν παραγωγοί της πληροφορίας. Οι κυβερνοχρήστες ανταλλάσσουν μηνύματα αξιολογούν σχολιάζουν ανταλλάσσουν φωτογραφίες, μιξάρουν ήχους και εικόνες και τα στέλνουν σ όλο τον πλανήτη. Οι ιστοσελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσκαλούν τον χρήστη να δημιουργήσουν ένα δίκτυο φίλων και επαφών ώστε το πλανητικό χωριό του Μακ Λούαν να γίνει πραγματικότητα. Αυτό το νέο περιβάλλον δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες πάνω στην οργάνωση και στη λειτουργία των παραδοσιακών ΜΜΕ. Σε αυτό το νέο ψηφιακό περιβάλλον, το σχολείο και η εκπαίδευση οφείλουν να αναθεωρήσουν τόσο την λειτουργία και όσο και τους στόχους τους. Εδώ και δεκαετίες επιστήμονες συγκλίνουν στην άποψη ότι ο ψηφιακός και ο οπτικοακουστικός γραμματισμός/αλφαβητισμός είναι αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε στο σχολείο. Κύριος στόχος μιας τέτοιας προσέγγισης είναι να δημιουργήσει κριτικούς και απαιτητικούς πολίτες που βλέπουν, ακούν και χρησιμοποιούν εικόνες της τεχνολογίας. Hενότητα αυτή απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων οι οποίοι θέλουν ασχοληθούν με:

Εκπαιδευτικό Ραδιόφωνο και ραδιοφωνικές παραγωγές, με τηλεόραση, με παραγωγή ψηφιακού υλικού, με ανάλυση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού λόγου, με σημειολογική ανάλυση και ανάλυση περιεχομένου του τηλεοπτικού λόγου. Ο οπτικοακουστικός λόγος θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης αλλά και παραγωγής αυτού του σεμιναρίου.

Στόχοι του θερινού σχολείου είναι στο τέλος του οι εκπαιδευτικοί να μπορούν: (α) να διακρίνουν τις διαφορετικές συνδηλώσεις του οπτικοακουστικού και ψηφιακού λόγου, (β) να αναλύουν οπτικοακουστικές παραγωγές με απώτερο στόχο, να παράγουν οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό και να το χρησιμοποιούν στην σχολική τάξη.

Μέσα στους στόχους του θερινού σχολείο είναι η δημιουργία ενός δικτύου εκπαιδευτικών που θα αποτελέσει μια δεξαμενή παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού. Το θερινό σχολείο θα γίνει με την συνδρομή του Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, στους χώρους του οποίου θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα Το θερινό σχολείο θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία επίσης του δημοτικού ραδιοφώνου και της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης. Στον χώρο των δημοτικών ΜΜΕ θα γίνει η πρακτική άσκηση των εκπαιδευτικών. Στελέχη των δημοτικών ΜΜΕ θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του θερινού σχολείου ως εκπαιδευτές σε θέματα που αφορούν το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Διάρκεια. Η διάρκεια του θερινού σχολείου θα είναι 1 εβδομάδα (7 μέρες Χ 7 ώρες ημερησίως) και αντιστοιχεί σε 2 ECTS.

Αιτήσεις - Διαδικασία Επιλογής. Αιτήσεις συμμετοχής στο θερινό σχολείο θα κατατίθενται μέσω e-mail στη γραμματεία του ΕΠΠΑΙΚ στη Θεσσαλονίκη. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 25 πτυχιούχοι ΑΕΙ. Επιπροσθέτως θα ληφθεί υπόψη η σχέση των υποψηφίων με την εκπαίδευση καθώς και η γνώση (κατά δήλωσή τους) προγραμμάτων επεξεργασίας video (π.χ. Moviemaker, Premier ή αντίστοιχο ΕΛ/ΛΑΚ). Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει, επίσης, η σειρά κατάθεσης της αίτησης συμμετοχής. Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης είναι οι επιμορφούμενοι να διαθέτουν στη διάρκεια της επιμόρφωσης προσωπικούς φορητούς υπολογιστές (laptop).

Εκπαιδευτική διαδικασία - Βεβαίωση Παρακολούθησης. Το θερινό σχολείο περιλαμβάνει σεμιναριακή διδασκαλία, πρακτική άσκηση σε στούντιο καθώς και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού. Τα δια ζώσης μαθήματα θα υποστηριχθούν από μία ηλεκτρονική τάξη στο περιβάλλον e-class του Παιδαγωγικού Τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ. Το εκπαιδευτικό υλικό των μαθημάτων θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική τάξη και εκεί θα κατατεθούν και οι εργασίες των επιμορφούμενων. Μετά το τέλος του θερινού σχολείου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες, εφόσον παρακολουθήσουν το 90% των μαθημάτων και πραγματοποιήσουν τις προβλεπόμενες εργασίες.

Οι αιτήσεις με τα βιογραφικά των υποψηφίων θα κατατίθενται ηλεκτρονικά στην ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσ/νικης στην ηλεκτρονική διεύθυνση : aspete_thess@aspete.gr (τηλ 2310889205 & 2310833708)

Κόστος Συμμετοχής. Το κόστος του προγράμματος θα βαρύνει τους συμμετέχοντες και αποτιμάται στα 120 ευρώ τα οποία θα καταβάλλονται σε ειδικό λογαριασμό της ΑΣΠΑΙΤΕ,μαζί με την κατάθεση της αίτησης.Στο κόστος περιλαμβάνονται οι καφέδες αλλά όχι τα μεσημεριανά γεύματα.

Αξιολόγηση θερινού σχολείου. Η αξιολόγηση του θερινού σχολείου θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα μέσω ερωτηματολογίων που θα δοθούν στους επιμορφούμενους την τελευταία ημέρα των μαθημάτων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Θερινού Σχολείου

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται καθημερινά από 9:00 έως 5:00 ενώ από 2:00 έως 3:00 θα γίνεται διάλλειμα για φαγητό.

Δευτέρα 3/7: Παίζοντας με τις εικόνες. Η σημασία του Μοντάζ. Ανάλυση οπτικοακουστικού λόγου και παιδαγωγικές εφαρμογές.

Εισηγητές: Ασλανίδου Σοφία, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα, ΑΣΠΑΙΤΕ Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα, ΑΣΠΑΙΤΕ Θες/νική ειδική σε θέματα ψηφιακού γραμματισμού (saslan52@gmail.com), και Οικονόμου Ανδρέας, Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα, ΑΣΠΑΙΤΕ Θες/νικης ειδικός σε θέματα παιδαγωγικών και διδακτικών εφαρμογών(anoiko@gmail.com)

Τρίτη 4/7: Μαθαίνω το ραδιόφωνο. Παιδαγωγικές εφαρμογές του ραδιοφώνου.

Εισηγητές : Ναυσικά Γκράτσιου, δημοσιογράφος, Απόφοιτος Νομικής ΑΠΘ, MSc στο Tμήμα

Δημοσιογραφίας, ΑΠΘ, παραγωγός ραδιοφωνική εκπομπής « το νησί της Ναυσικάς (nafsikagratsiou.blogspot.com)

και Ρέτζιος Τάσος, Δημοσιογράφος απόφοιτος Νομικής ΑΠΘ, παραγωγός ραδιοφ. εκπομπής « Πρωινή περίπολος¨» (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
">retziostassos@gmail.comΤετάρτη 5/7: Δημιουργώντας ψηφιακά με Web 2.0 εργαλεία: κόμικ που αφηγούνται ιστορίες, συννεφόλεξα, χρονογραμμές και αλληλεπιδραστικά εκπαιδευτικά video.

Εισηγήτρια : Παπανικολάου Κυπαρισσία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα, ΑΣΠΑΙΤΕ (kpapanikolaou@aspete.gr). Το επιστημονικό της έργο εστιάζει σε θέματα η-μάθησης. Έχει σημαντική εμπειρία στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών με έμφαση στην ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία όπως Διαδίκτυο, εκπαιδευτικό λογισμικό, εκπαιδευτική ρομποτική, καθώς και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών περιβαλλόντων με βάση σύγχρονες θεωρίες μάθησης και στην ένταξή τους σε μικτά πλαίσια μάθησης. Προσωπικός Ιστότοπος: http://users.aspete.gr/kpapanikolaou/

Πέμπτη 6/7: Προγραμματισμός - σενάριο - σκριπτ ενός οπτικοακουστικού προϊόντος .

Εισηγητές: Φίλιος Στάγκος, δημοσιογράφος, γενικός διευθυντής της δημοτικής τηλεόρασης, ανταποκριτής της ΕΡΤ2 επί δεκαετία στις Βρυξέλες. Απόφοιτός του πανεπιστημίου ULB Βρυξελών (filios.stangos@gmail.com) και Φουρκιώτης Στέργιος, Σκηνοθέτης στην δημοτική τηλεόραση (πρακτική άσκηση).

Παρασκευή 7/7: Παραγωγή εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού με εκπαιδευτικό θέμα.

Εισηγητές: Ζάχος Σαμολαδάς, Σκηνοθέτης και Σύμβουλος Κινηματογράφου στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσ/νίκης, Απόφοιτος Σχολής Χατζίκου, Tμήμα Σκηνοθεσίας και του Τμήματος MotionGraphics, CaliforniaInstituteoftheArts(zachossamoladas@gmail.com)

Κλιάπης Πέτρος, Σχολικός Σύμβουλος, Συνεργάτης ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσ/νικης, ειδικός σε θέματα εκπαιδευτικού λογισμικού (pkliapis@gmail.com)

Σάββατο 8/7: Παραγωγή εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού με εκπαιδευτικό θέμα.

Εισηγητές: Ζάχος Σαμολαδάς, Σκηνοθέτης και Σύμβουλος Κινηματογράφου στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσ/νίκης, Απόφοιτος Σχολής Χατζίκου, Tμήμα Σκηνοθεσίας και του Τμήματος MotionGraphics, CaliforniaInstituteoftheArtsκαι

Φουρκιώτης Στέργιος, Σκηνοθέτης τηλεοπτικών εκπομπών στην δημοτική τηλεόραση (πρακτική άσκηση)

Κυριακή 9/7: Προβολή και αξιολόγηση του οπτικοακουστικού υλικού που παράχθηκε στη διάρκεια του σεμιναρίου. Παιδαγωγικές εφαρμογές του προγράμματος στην καθημερινότητα του σχολείου. Αξιολόγηση σεμιναρίου από επιμορφούμενους.

Εισηγητές: Ασλανίδου Σοφία, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα, ΑΣΠΑΙΤΕ Θες/νική ειδική σε θέματα ψηφιακού γραμματισμού (saslan52@gmail.com), Οικονόμου Ανδρέας, Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα, ΑΣΠΑΙΤΕ Θες/νικης ειδικός σε θέματα παιδαγωγικών και διδακτικών εφαρμογών(anoiko@gmail.com), Ζησοπούλου Ελένη, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Δασκάλα (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
">elzisop@yahoo.gr).

Οργανωτική επιτροπή

Ασλανιδου Σοφία Καθ ΑΣΠΑΙΤΕ

Οικονόμου Ανδρέας Επικ καθ. ΑΣΠΑΙΤΕ

Παπανικολάου Σίσση Αν. καθ ΑΣΠΑΙΤΕ

Σχετικά έγγραφα:

Αφίσσα

Πληροφορίες

Αίτηση